Wybór języka
powrót

Praca zawodowa może być pasją

7 listopada 2016 roku uczniowie klasy III i IV Technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami: Anną Gorobiką, Magdaleną Krystowską i Ewą Helińską z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie wzięli udział w wycieczce programowej do zakładów gastronomicznych sieci otwartej. Był to Dwór Kolesin i Hotel Navigator w Zbąszyniu.

Uczniowie czwartej klasy interesowali się możliwościami podjęcia pracy, natomiast trzecia klasa pozyskiwała informacje dotyczące warunków odbywania praktyki zawodowej. Pierwszym odwiedzonym zakładem gastronomicznym był Dwór w Kolesinie. Zaadaptowany pod hotel dwór, powstał w połowie XVIII wieku. Przeprowadzone remonty i adaptacje pomieszczeń oraz otaczającego parku dały zachwycający efekt. Wnętrze hotelu  jest idealnym połączeniem elementów przeszłości z nowoczesnością. Pracownicy Dworu Kolesin, Arleta Wieczorek (absolwentka CKZiU) i Arkadiusz Kleinert poświęcili wiele czasu, opowiadając o warunkach pracy i zakresie świadczonych usług. Na szczególną uwagę zasługuje miła i wręcz rodzinna atmosfera panująca wśród pracowników.

Kolejnym etapem podróży był Hotel Navigator w Zbąszyniu. Obiekt jest nastawiony na organizację spotkań biznesowych i szkoleń. Stanowią one 80% organizowanych w hotelu spotkań. Zaledwie 20% to imprezy okolicznościowe, takie jak wesela, rocznice, chrzciny. Specjalną atrakcją pobytu była przygotowana prezentacja sztuki kulinarnej przez absolwentów CKZiU obecnie pracujących w Hotelu Navigator: Adama Lelewera (szef kuchni) i Bartka Szwarackiego (kucharz). Wykonali oni 3 przystawki: tortellini z wędzonym łososiem, consomme rybnym, cykorią i oliwą ziołową, boczek z sosem chrzanowym, musem jabłkowym i chipsami z chleba oraz pierś z kurczaka kukurydzianego z kaszą pęczak na puree z marchewki. Cały pokaz był uświetniony barwnymi opowieściami o sztuce gotowania. Była to prawdziwa uczta dla ucha i podniebienia. Adam i Bartek pierwsze kroki stawiali w CKZiU w Sulechowie, później doskonalili swoje umiejętności w wielu wyśmienitych restauracjach w całym kraju. Dzisiaj bardzo chętnie dzielą się zdobytą wiedzą i umiejętnościami z uczniami szkoły.

Po kulinarnych wrażeniach uczniowie poznali zasady funkcjonowania hotelu, zakres świadczonych usług i możliwości zatrudnienia.

Wszystkim, którzy poświęcili swój czas, podzielili się zdobytą wiedzą i doświadczeniem oraz pokazali, jak wykonywać pracę zawodową z pasją uczniowie i nauczyciele serdecznie dziękują.