XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
10 stycznia 2014 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie odbyły się okręgowe eliminacje XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności okręgu lubuskiego.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu jest trójstopniową formą rywalizacji młodzieży szkół ponadgimnazjalnych powołaną do życia przez Ministra Edukacji Narodowej w 1995 roku. Obejmuje ona eliminacje szkolne (z udziałem kilkuset szkół zawodowych i ogólnokształcących z całej Polski), eliminacje okręgowe (rozgrywane w kilkunastu wydzielonych okręgach) oraz eliminacje centralne.
Celem Olimpiady jest pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców prawidłowego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja osiągnięć uczniów z różnych szkół i nawiązanie współpracy między nimi oraz podniesienie poziomu kształcenia w zakresie nauki o żywności i żywieniu. Dotychczas rozegrano 18 edycji Olimpiady, w których uczestniczyło blisko 100 tys. uczniów.
Eliminacje okręgowe odbyły się w Sulechowie po raz piętnasty. Okręg lubuski jest jednym z 12 w Polsce i obejmuje całe województwo lubuskie.
Na eliminacje przyjechało 37 uczniów - zwycięzców eliminacji szkolnych reprezentujących 19 szkół: z Gorzowa, Gubina, Lubska, Nowej Soli, Sulechowa, Szprotawy, Świebodzina, Zielonej Góry i Żar. W eliminacjach szkolnych w całym województwie brało udział 437 uczniów. Uczestnikami olimpiady są uczniowie szkół ponadgimnazjalnych – techników i liceów ogólnokształcących. Sulechów reprezentowały uczennice II klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych: Dominika Hamrol i Agata Lasota.
Na uroczystym otwarciu eliminacji okręgowych XVIII Olimpiady byli obecni goście: przedstawiciele Powiatu Zielonogórskiego - Wicestarosta Ryszard Górnicki oraz Naczelnik Wydziału Edukacji i Spraw Społecznych Irena Podsiadły, radny Sejmiku Województwa Lubuskiego Tadeusz Pająk, a także przedstawiciel Lubuskiego Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim Aleksandra Klimczak. Uczestników i ich opiekunów powitali Wicestarosta Ryszard Górnicki, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Jerzy Rozynek oraz przewodniczący Komisji Okręgowej Olimpiady, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Jacek Anioła.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu człowieka oraz złożonych biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej. Za test można było uzyskać maksymalnie 100 punktów, a aby być zakwalifikowanym do etapu centralnego należało otrzymać co najmniej 80% punktów.
Corocznie określany jest inny temat wiodący Olimpiady. W tym roku tematem było „Żywienie u progu i schyłku życia”, czyli niezwykle ważne zagadnienia związane z wpływem żywienia na organizm począwszy od życia płodowego, a skończywszy na wieku bardzo zaawansowanym.
Prace uczestników sprawdzała ośmioosobowa komisja w składzie:
- Przewodniczący - Jacek Anioła - pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu;
- Zastępca przewodniczącego - Aleksandra Klimczak - pracownik Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim;
- Sekretarz Komisji Okręgowej OWoŻiŻ - Magdalena Krystowska – nauczyciel zawodowych przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie;
- Członkowie - pięciu nauczycieli wybranych drogą losowania spośród opiekunów uczniów – uczestników olimpiady.
Podczas sprawdzania prac przez Komisję uczestnicy eliminacji wraz z opiekunami udali się z wizytą studyjną do Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej na Wydział Technologii Żywności oraz Turystyki i Rekreacji.
O godzinie 16:00 zostały ogłoszone wyniki, a zwycięzców i ich opiekunów uhonorowano cennymi nagrodami książkowymi ufundowanymi przez Starostę Zielonogórskiego, Marszałka Województwa Lubuskiego, Burmistrza Sulechowa oraz Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Po ustaleniu punktacji w całej Polsce przez Komitet Główny Olimpiady do eliminacji centralnych zostało zakwalifikowanych 4 najlepszych uczniów z okręgu lubuskiego.
Zwycięzcami w klasyfikacji indywidualnej zostali:
- Gabriela Różańska – Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 w Gorzowie Wlkp.;
- Jakub Kozłowski - Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 w Gorzowie Wlkp.;
- Marta Gnyp - Katolickie Liceum Ogólnokształcące w Żarach;
- Piotr Szymczyk - I Liceum Ogólnokształcące w Zielonej Górze;
Sekretarz Komisji Okręgowej OWoŻiŻ - Magdalena Krystowska