Konkurs Kulinarny "Dania z polędwicy wieprzowej" CKZiU Sulechów
Młodzież klasy 2BA, odbywająca zajęcia praktyczne w ,,Winnym Dworku’’ w Górzykowie, wzięła udział w pierwszej edycji Kulinarnego Wewnętrznego Konkursu Gastronomicznego.
Z inicjatywy Pani Małgorzaty Krojcig, która reprezentuje restaurację, szefa kuchni Sławomira Korzeniowskiego oraz opiekuna zajęć Wojciecha Kouhana, uczniowie mogli przygotować dania w skład których musiała wchodzić polędwica wieprzowa. Uczestnicy najpierw opracowali skład potrawy, dodatki, sposób przygotowania, a następnie z zamówionych towarów przystąpili do realizacji dania.
Wśród zaproponowanych potraw znalazła się polędwica; po chińsku, nadziewana śliwkami, spleciona w warkocz, obłożona boczkiem oraz podana jako eskalopki. Jako dodatki serwowano: risotto, puree z pietruszki, bataty, warzywa karmelizowane, ryż oraz sosy np. grzybowy, pieczeniowy, imbirowy.
Uczniowie musieli zaprezentować swoje dania komisji na dwóch talerzach, a waga każdej potrawy nie mogła przekroczyć 300 g.
Udział w konkursie dostarczył wszystkim dużo emocji i wrażeń. Wszyscy uczestnicy dostali upominki, a autorzy najlepiej ocenionych dań atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmy; Chefs Culinars i Vellux.
materiały: facebook.com/cksul