Wybór języka
powrót

"Ewolucja na talerzu" - eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie

11 stycznia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie odbyły się okręgowe eliminacje XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności okręgu Lubuskiego - objęte patronatem przez Dariusza Wróblewskiego Starostę Powiatu Zielonogórskiego. 

W tegorocznych eliminacjach okręgowych jubileuszowej XX Olimpiady w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych uczestniczyło 40 uczniów - zwycięzców eliminacji szkolnych reprezentujących 21 szkół: z Gorzowa, Gubina, Iłowej, Lubska, Nowej Soli, Sulechowa, Szprotawy, Świebodzina, Zielonej Góry i Żar. W eliminacjach szkolnych w całym województwie lubuskim brało udział 383 uczniów z 23 szkół. W całej Polsce w eliminacjach okręgowych uczestniczyło około 800 uczniów z 428 szkół.

Sulechów reprezentowali uczniowie:

  • III klasy Liceum Ogólnokształcącego – Miłosz Rozynek i Konrad Gieregowski;
  • III i II klasy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Agata Lasota i Dorota Góra.

Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu człowieka oraz złożonych biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej. Za test można było uzyskać maksymalnie 100 punktów, a aby być zakwalifikowanym do etapu centralnego należy otrzymać co najmniej 80% punktów.

Prace uczestników sprawdzała ośmioosobowa komisja w składzie:

  • Przewodniczący: dr hab. Jacek Anioła - pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu;
  • Zastępca przewodniczącego: mgr Beata Niemiec – dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Zielonej Górze;
  • Sekretarz Komisji Okręgowej OWoŻiŻ: mgr inż. Magdalena Krystowska – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie;
  • Członkowie: pięciu nauczycieli wybranych drogą losowania spośród opiekunów uczniów – uczestników olimpiady.

Podczas sprawdzania prac przez Komisję uczestnicy eliminacji wraz z opiekunami udali się z wizytą studyjną do Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie, gdzie wysłuchali wykładu „Świadomy konsument żywności – jak korzystać z informacji na opakowaniach żywności” prof. dr hab. Grażyny Krasowskiej oraz zwiedzili Centrum Energetyki Stosowanej.

Po sprawdzeniu prac zostały ogłoszone wyniki i wręczone nagrody – zwycięzcy indywidualni, ich opiekunowie oraz szkoły otrzymali cenne nagrody książkowe ufundowane przez Starostę Zielonogórskiego, Urząd Miasta w Sulechowie, Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze, Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sulechowie oraz Komitet Główny Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Za przychylność władz powiatu i miasta na rzecz Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności podziękował w imieniu Komitetu Głównego Olimpiady przewodniczący Komisji Okręgowej dr hab. Jacek Anioła.

Po ustaleniu punktacji w całej Polsce przez Komitet Główny Olimpiady do eliminacji centralnych zostało wytypowanych 3 najlepszych uczniów z okręgu lubuskiego.

Zwycięzcami w klasyfikacji indywidualnej zostali:

  1. Hanna Wilk – Katolickie Liceum Ogólnokształcące w Żarach.
  2. Bartosz Patycki – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
  3. Miłosz Rozynek – Liceum Ogólnokształcące w Sulechowie.

Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a współorganizatorem Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Wśród uczestników Olimpiady są uczniowie średnich szkół gastronomicznych, liceów ogólnokształcących oraz wszystkich innych typów szkół ponadgimnazjalnych. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności spełnia wszystkie wymagania określone przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Laureaci (1-15 miejsca w Polsce) oraz finaliści etapu centralnego, oprócz cennych nagród rzeczowych uzyskują zwolnienie z egzaminu zawodowego oraz wstęp na różne wydziały 15 uniwersytetów w Polsce (z wydziałami medycznymi włącznie) oraz 3 politechnik i SGGW w Warszawie.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, podobnie jak inne olimpiady, jest trójstopniowa i obejmuje eliminacje szkolne (z udziałem kilkuset średnich szkół z całej Polski), eliminacje okręgowe (rozgrywane w dwunastu wydzielonych okręgach) oraz eliminacje centralne (w Szczecinie, Poznaniu lub innym mieście).

Celem Olimpiady jest: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców prawidłowego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja osiągnięć uczniów z różnych szkół i nawiązanie współpracy między nimi oraz podniesienie poziomu kształcenia w zakresie nauki o żywności i żywieniu.

Dotychczas rozegrano 19 edycji Olimpiady, każda o innej tematyce wiodącej, w których uczestniczyło około 100 tys. uczniów.

opracowano na podstawie materiałów nadesłanych przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie